Hallå där!

En liten uppdatering så här i påsktider från oss på Tickster till alla våra arrangörer, biljettköpare, familjer, leverantörer och alla ni andra Tickster-vänner som jobbar med oss eller följer vår resa!

Situationen med Covid-19, och myndighetsbeslutet gällande begränsningar av antalet deltagare vid evenemang har slagit hårt mot vår bransch. Merparten av de evenemang som skulle äga rum under våren eller början av sommaren, har antingen ställts in eller flyttats fram till hösten och i flera fall ända till 2021.

Jag heter Fredrick Berntsson och jobbar med affärsutveckling och marknad. Jag har varit med på Tickster sedan starten. Under veckan har jag suttit ned med vår VD Niclas Lindeberg och pratat lite om vad vi vill förmedla i dessa tider.

Fredrick Berntsson
Niclas Lindeberg

Jag vet hur viktiga våra relationer är både för oss på Tickster som för er arrangörer, biljettköpare, leverantörer och egentligen alla i vår omvärld. Vi är en bransch som till mångt och mycket är byggd helt på passion, kärlek för evenemang och hårt arbete. Efter att de senaste veckorna ha varit i kontakt med många av er tänkte jag att ni säkert skulle uppskatta en liten uppdatering från oss – vi har ju kontakt med många, många arrangörer inom olika segment spridda över landet. Jag hoppas ni kan ta er några minuters paus mitt i allt och läsa lite om hur vi har det på Tickster.

Så hur mår vi på Tickster?

Jag tror vi har en liknande situation som många andra som gått på högvarv senaste åren. Det har helt klart varit en kontrast att växla från ett läge, innan Corona, med stora framgångar och firande av vunna segrar vecka efter vecka, till att vår bransch mer eller mindre tvärstannat. Vi hade uppe det nuvarande läget som ett möjligt scenario på ledningsmöten en tid innan allt bröt ut. Därför var vi snabbt ute med planerade åtgärder samma dag som myndigheterna beslutade om att till stor del stänga ner möjligheten för våra arrangörer att genomföra sina evenemang.

Men utefter de extremt svåra förutsättningarna måste jag säga att vi mår så bra som vi kunnat göra. Naturligtvis är det en stor utmaning att intäkterna tvärnitar men fram till den 11 mars hade vi haft en flerårig tillväxtresa med sunda finanser i ryggen, där vi alltid haft som mantra att återinvestera i verksamheten eller att spara i ladorna för eventuellt sämre dagar – likt idag. Så rent ekonomiskt har vi med ett antal tydliga åtgärder säkrat att vi tar oss igenom det här.

Så vad gör vi då?

För att vi, när den här situationen är över, ska kunna fortsätta serva alla våra arrangörer och biljettköpare med produktutveckling och service i världsklass har vi nu vidtagit en del kortsiktiga åtgärder som ska leda till att vi kommer ur den här situationen på ett hållbart och långsiktigt sätt. Som så många andra behöver vi på kort sikt stärka likviditeten och bland annat innebär detta att även vi tillämpar möjligheten till korttidsarbete under en begränsad period framåt. Men vi planerar det minutiöst för att det inte ska påverka alla omkring oss som är beroende av vår service.

Hur går tankarna om nuet och framtiden?

Från att, under de senaste veckorna, ha levt i daglig krishantering har vi nu gått in i en fas där vi säkerställer att alla vidtagna åtgärder inte bara tar oss ur ur den här krisen utan att åtgärderna de facto tar oss ur så starka som möjligt. Man kan säga att vi nu är tillbaka i mer framtidsfokus och planläggning för perioden framöver då allt går tillbaka som vanligt. Men självklart spenderar jag personligen mycket tid för HR, legala frågor och administration för att alla åtgärder vi vidtagit ska fungera enligt plan.

Men om alla evenemang är inställda – vad finns det att göra?

Haha, ja tydligen hur mycket som helst. Flera av våra avdelningar har varit hårt belastade, och är så fortfarande, med frågor från arrangörer och biljettköpare kring inställda eller flyttade evenemang, hur vi tillsammans kan ta oss igenom detta. Och naturligtvis frågor om återköp av biljetter.

Men man får inte glömma att flera delar av vår organisation fortfarande jobbar med försäljningsdrivande verksamhet och just nu är den tiden på året då vi bland annat arbetar extra mycket med våra arrangörer inom ligasporten. Där förbereder vi just nu all försäljning och alla evenemang inför nästa säsong för fullt. Det är så skönt att mellan varven prata ”vanlig business” mitt i allt detta.

En annan del av Tickster som även i dessa dagar går på högvarv är den vi internt kallar för ”Dev”, vilken består av våra fantastiska och kreativa utvecklare som dagligen fyller Ticksters system med ny funktionalitet och bättre kapacitet; Främst enligt den tydliga utvecklingsplan som redan låg innan allt med Corona inleddes, men också snabba insatser som krävs för att möta upp våra arrangörers behov av nya lösningar för att hantera frågor runt sina evenemang som påverkats av Covid-19. Är du arrangör som vill veta mer om dessa funktioner ber vi dig kontakta system@tickster.com.

På tal om just högt tryck och frågan om återköp av biljetter – hur går det med det?

Ja, detta är helt klart ett hett ämne både i vår bransch men även i samhällsdebatten och många andra branscher. I ett normalläge är det ovanligt att arrangörer ställer in, men nu när samtliga evenemang mer eller mindre förbjudits har det skapat ett näst intill omänskligt tryck på våra kollegor som jobbar med support mot arrangörer och biljettköpare. Med tusentals evenemang som flyttats eller ställts in blir volymen av ärenden enorm. Därför får man nog förvänta sig, och förhoppningsvis förstå och respektera, att i en sådan situation kommer saker att ta längre tid än vanligt. Självklart kommer vi behandla och besvara alla ärenden som kommer in men vi kan inte tumma på kvaliteten i arbetet, vi måste även nu ha samma stora respekt för att säkerställa att allt administreras korrekt. Glädjande många av våra arrangörers biljettköpare väljer ju idag att stötta sin arrangör och acceptera nya datum, köpa medlemskap eller efterskänka biljetter – det är berömvärt och insiktsfullt om man önskar se sin arrangör leva vidare så man kan besöka dem framöver.

Det var också en av anledningarna att vi skapade och spred hashtaggen #stöttadinarrangör.

Berätta lite om #stöttadinarrangör

Jag måste säga att det har varit fantastiskt för oss att följa hur så många av Sveriges besökare av kultur, musik, sport och så vidare valt att stötta sina arrangörer istället för att be om pengarna tillbaka. Som jag nyss nämnde drog vi tidigt igång hashtaggen #stöttadinarrangör. För att möjliggöra att faktiskt kunna stötta sin arrangör var vi snabbt ute med tips, vägledning och hjälp till många arrangörer för att skapa evenemang där man kan köpa ”stödbiljetter”, medlemsskap, t-shirts, presentkort, donationer, ”soffbiljetter” med mera. Försäljningen av dessa har gått igång riktigt bra och vi är så glada att se så många lojala besökare som vill supporta sin arrangör.

För #stöttadinarrangör skapade vi även en portal på tickster.com som innehåller de stöttningsevenemang som skapats i systemet. Vi har också skapat möjligheter för alla biljettköpare att välja andra alternativ på kompensation än att få tillbaka sina pengar rakt av. Detta har också visat sig mycket lyckat för de arrangörer som hoppat på konceptet.

Vad tror vi kommer hända när allt är tillbaka?

Självklart måste vi nu förbereda oss så att vi är så väl rustade för den flodvåg av evenemang, projekt och idéer som vi både tror och hoppas kommer komma när det är möjligt att genomföra evenemang igen. Så att vi helt enkelt med full fart kan hjälpa alla de arrangörer som snart står i startgroparna och bara väntar på att kunna köra igång alla sina fantastiska evenemang igen. Samma service står vi även beredda att ge alla de biljettköpare som inte vill annat än att kunna besöka sin klubbscen, sportarena eller andra platser de nu inte kan besöka för att tanka energi och finna inspiration. Jag är övertygad om att att hela samhället kommer ha cravings för upplevelser och gemenskap när vi är igenom krisen.

Vad gäller våra arrangörer tror jag det kommer vara inspirerande och viktigt att samlas och prata igenom allt som varit och tillsammans staka ut en väg framåt – så att vi tillsammans kan ge samhället fler och bättre evenemang än någonsin. Det ligger på oss på Tickster, som en central spelare bland alla arrangörer, att skapa en sådan mötesplats. Det har vi också med i våra planer framåt; spännande och energiladdade evenemang tillsammans med våra arrangörer för att sprida goda idéer och vara kreativa tillsammans.

To be continued…

Och på Ticksters kontor – är det någon där i dessa dagar?

På våra kontor i Arvika och Göteborg jobbar de flesta hemifrån, något som vi nu är vana vid och ser som en självklarhet. Även i normalläge är vi en organisation som erbjuder flexibilitet och möjliggör för hemarbete vid behov eller önskemål, men nu är det naturligtvis orsakat av yttre omständigheter. Vi har videokonferenser och jobbar dagligen tillsammans i team på flera olika digitala plattformar; både internt såväl som externt.

Vi gick in i det här med en stark kultur, vi har med oss en stark teamkänsla och mår därför under omständigheterna bra. Med hjälp av de tekniska hjälpmedel vi har som möjliggör att mötas online och kontinuerlig kommunikation jobbar vi stenhårt på att vi går ur detta och in i framtiden med samma starka kultur och teamkänsla. Och vi vill lova alla som samarbetar med oss eller köper biljetter via oss att vi jobbar stenhårt för att ge fin service till våra arrangörer och deras biljettköpare.

Men oj oj oj vad vi längtar tills det här är över och alla är tillbaka på banan igen! Men först ska vi se till att pausa och ladda energi under påskhelgen tillsammans med våra nära och kära. Och det hoppas vi att också alla ni som läser detta får chansen att göra!


GLAD PÅSK önskar alla vi i Team Tickster!